Skydda bostaden mot inbrott

Att utsättas för ett inbrott i sin bostad är aldrig roligt och kan drabba vem som helst, men tur nog finns det sätt att skydda sin bostad från inbrott och det med enkla medel – och bästa tipsen om hur du skyddar ditt hem får du både från tjuven själv och från polisen.

Det absolut första man ska göra när man vill påbörja arbetet med att skydda sitt hem mot inbrott är att installera ett ordentligen hemlarm. Och visst finns det en hel del olika varianter av larm att välja bland men det bästa larmet är det som också är kopplat till en bemannad larmcentral. Sådana larm hittas bland annat hos Sector Alarm vilket man kan läsa mer om på deras hemsida som är sectoralarm.se. Sen är det dags ta fler steg för att skydda hemmet och de allra bästa tipsen kommer faktiskt från personen du vill hindra från att komma in i din bostad – tjuvens tips.

Inbrottstjuvens bästa tips

I en intervju med Sydsvenskan berättar den före detta inbrottstjuven ”Kalle”, som inte vill gå ut med sitt riktiga namn, om hur han gått tillväga vid inbrott och vad man därför behöver tänka på. Till exempel säger han att vanligaste, och enklaste, vägen att ta sig in är via altan- och balkongdörrar då dessa ofta har sämre lås eller helt enkelt glöms bort att låsas när man ämnar hemmet – eller går och lägger sig för natten. Likaså säger han att fönster är enkla att ta sig in och att man gör klokt i att säkra dessa lite extra. Det är något som man i tidningen Mitti delar med sig om ett knep på hur man kan göra. Vad man skriver där är att man enkelt kan sätta en envägsskruv i fönsterlisten och skruva igen de fönster man inte använder så att de inte alls går att öppna. Så även om tjuven krossar rutan så kommer det inte gå att ta sig in i alla fall om denne försöker öppna fönstret, istället behöver man krossa hela rutan och det medför en risk att upptäckas och även skadas vilket gör att tjuven undviker detta. Men det är inte bara tjuvarna som har bra tips på att förebygga inbrott, även polisen har en hel del ess i rockärmen.

Polisens bästa tips

polisens hemsida har man listat en hel del saker som varje bostadsinnehavare bör tänka på, oavsett om man bor i lägenhet eller i villa. Och deras bästa tips är att just tänka som en tjuv och se över hur man själv skulle göra om man ville göra inbrott i sin egen bostad och sedan åtgärda det som behövs åtgärdas för att skydda sig,. Personer i villa ska exempelvis tänka på att insyn mot hemmet är viktigt då lummiga buskar och träd gör att ingen annan ser tjuven när denne väl gör inbrottet vilket gör att man ska undvika skrymmande växter i anslutning till dörrar och fönster. Likaså kan det vara bra att förstärka belysningen utanför hemmet med rörelsesensorer och att aldrig lämna arbetsverktyg framme på tomten som tjuven kan dra nytta av. Och ska du åka hemifrån menar polisen att du bör tänka på följande:

  • Lås noga alla dörrar och fönster.
  • Sätt igång larmet och meddela din larmcentral att du är bortrest för snabbare agerande vid eventuella larm och inbrottsförsök.
  • Berätta för grannarna att du är bortrest och be dem ha extra uppsikt över ditt hem.
  • Få hemmet att se bebott ut genom att ha timer på till exempel lampor och radioapparater.
  • Prata inte in på telefonsvararen att du är bortrest.
  • Skriv inte i sociala medier att du är bortrest.
  • Vidarekoppla hemtelefon till din mobil.