I semestertider ökar inbrotten

När det är semestertider och många lämnar sina hem för sommarstugan, den tropiska värmen eller annat så passar tjuven på att slå till mot hemmen som står folktomma. Det finns dock en del saker du kan göra för att undvika att bli drabbad.

Se till att skydda bostaden mot inbrott! Det är inte ovanligt att under semestern få ett samtal från polisen eller grannen om att du drabbats av inbrott eller att komma hem från semestern och hitta sitt hem länsat på vissa saker. Detta vill man så klart till största möjliga mån undvika, men frågan är bara hur?

Inbrotten ökade med 40 procent

Under sommaren ökar procentuellt inbrotten i de flesta län i landet, och i Bergslagen ökade inbrotten med hela 40 procent under senaste fyraårsperioden, sett till somrarna. Polisen tror att detta beror på organiserade ligor av olika slag, som vet att många är iväg på semester vilket gör att de ofta får arbeta i lugn och ro. Men denna typ av brott är tyvärr svåra att bekämpa.

“Enligt NOA:s rapport måste också hela rättsväsendet bli bättre på att bekämpa den här typen av brottslighet. Som ett steg i det ledet tillsattes nyligen en grupp inom Värmlandspolisen som enbart jobbar med inbrott”, citerar SVT i en artikel. 

Hur undviker du inbrott på semestern

Det gäller att man som privatperson försöker undvika inbrott så gott det går, men det är enklare sagt än gjort. Det du behöver göra är att tänka som tjuven och göra det svårt för tjuven. Skaffa ett ordentligt larm, lås och säkerhetsdörr. Ha automatisk belysning inomhus och utomhus, speciellt vid potentiella vägar in för tjuven. Prata med dina grannar när du ska åka bort, lämna aldrig värdesaker synligt från fönster och sätt till exempel radio och tv på timer. Det kan skrämma bort tjuven.