Så undviker du vattenskador i hemmet

I en hyresrätt är det värden som ansvarar för att åtgärda att typer av skador och fel som uppstår i lägenheterna i hyreshuset, men du som hyresgäst har också ett eget ansvar. Får du exempelvis en vattenskada är du skyldig att anmäla detta till värden och problemet klan bli en kostsam historia för båda parter, därför så därför kan det vara smart att förebygga vattenskadorna innan de ens uppstår.

Många vitvaror i hemmet är vattenburna vilket medför en risk för vattenskador, hur bra märke av vitvara du än har. Äger du till exempel en diskmaskin så utgör denna den största risken för vattenskador eftersom att stora mängder vatten pumpas runt i ledningar och slangar som går till den, och skadorna kan bli enorma om någon av dessa börjar läcka. Inte heller är det alltid att du själv märker av detta förrän skadan väl är skedd. Men som tur är finns en hel del förebyggande saker du kan göra för att förebygga så att diskmaskinen inte blir en källa till vattenskador. Några tips från Hyresgästföreningens medlemstidning är som följer:

  • Sätt alltid ett droppskydd under maskinen för att fånga upp vatten.
  • Låt aldrig vattnet till diskmaskinen vara igång när den inte används, det kan du göra genom att enkelt installera en avstängningskran om sådan inte finns från början.
  • Låt aldrig diskmaskinen vara igång om du inte är hemma, skulle något hända under diskningen kan skadorna snabbt bli svåra (samma gäller för din tvättmaskin!).
  • Säkerställ att rör och fästen till diskmaskinen inte läcker.
  • Om diskmaskinen står inuti ett skåp kan det vara bra att ha plastinlägg på skåpets golv som ett extra droppskydd.
  • Glöm inte bort vattenlåset, rensa detta regelbundet och säkerställ att du monterat ihop det korrekt så det inte läcker.

Fler sätt att undvika vattenskador hemma

Även om diskmaskinen är mest trolig att orsaka vattenskador så ska du inte tro att det räcker med att bara säkra denna. Det finns fler platser i hemmet som är utsatta. Kyl och frys exempelvis. Om det blir strömavbrott kan många vattenskador uppstå så därför kan det vara bra att ha droppskydd även under dessa vitvaror och bra kan vara att frosta av dem regelbundet. I badrummet, där det är fullt naturligt med ett stort vattenflöde, är det viktigt att det finns en bra fuktspärr bakom både kakel och klinker, så var uppmärksam på sprickor och håll koll på tätskiktet. Vill du borra i utrymmet ska du noga använda silikon för att täta i hålen när hyllan eller kroken du har är uppsatt. Den svaga punkten i detta rum är dock golvbrunnen, så rensa denna ofta så vattnet rinner ner utan problem och om du har plastmatta på golvet i stället för klinker ska du vara uppmärksam på om mattan börjar bukta omkring brunnen då detta är ett tecken på fuktskada.