Renoveringar i badrummet

Att renovera är något som ingen kommer undan, allra minst hyresgäster – men då är det hyresvärden som står för notan, och det finns både för och nackdelar med detta.

Badrum fräschtNär det kommer till renovering av hyreshus så är det värden som ska finansiera dessa och finansieringen kommer som underförstått från hyresgästernas hyra som betalas in varje månad. Men något som man ska vara väl medveten om är att det även är hyresvärden som till mestadels bestämmer hur renoveringen ska fortgå, vad som ska ske och vilka material som ska användas. Till exempel skriver Sveriges radio om hur vissa hyresgäster tvingas flytta ifrån sina bostäder i samband med renovering eftersom att hyran höjs för att finansiera renoveringen och i Helsingborgs Dagblad skriver man om hur hyresgästerna inte fick behålla sina badkar efter stambytet och renoveringen i deras hyreshus. Så den som trodde att renoveringar i hyresrätter går helt smärtfritt får tänka om.

Standardssänkning utan badkar i badrummet?

badkar elegant badrumI Helsingborgs Dagblad skriver man om hyresgästerna i centrala Helsingborg som skulle få sina badrum renoverade av hyresvärden i samband med ett stambyte. Vad man dock inte visste när renoveringen väl drog igång var att man skulle bli av med sina badkar, vilket ett gäng hyresgäster överklagade till Hyresnämnden. Men svaret från nämnden var inte vad man ville höra. Hyresnämnden ansåg nämligen att just badkar idag inte längre kan anses vara standard i ett modernt boende och då klagade man till Svea hovrätt som är nästa instans. Inte heller där fick man rätt då hovrätten också gick på hyresvärdens linje med motiveringen att hyresgästernas intresse av badkar inte går före eller väger tyngre än hyresvärdens behov av renovering. Så hur ska man göra om man vill ha badkar i alla fall? Det lättaste sättet är att i sådana fall bekosta badkaret själv och letar man ordentligt finns många prisvärda kar att finna. Till exempel kan man köpa begagnat på Blocket eller via en lågbudget kedja, men om man vill ha det lite lyxigare är det badspecialisten.se som man ska vända sig till. Där hittas allt från massagebadkar till ångbastu, så om man är ute efter det där lilla extra för att verkligen lyxa till badrummet är deras sida väl värt ett besök. Kom dock ihåg att allt du renoverar själv i din hyresrätt inte kommer ge dig någon avkastning om du väl väljer att flytta, det är hyresvärden och inte du som äger din hyresrätt.

Vilka renoveringar kan man själv genomföra i badrummet?

När man ska renovera i badrum är det alltid bäst att ta hjälp av ett proffs som kan allt med fukt och olika risker som medföljer när man river och sätter nytt i badrummet. Men några saker kan man ta tag i på egen hand, och i Expressen tipsar man om några:

  • Riva badrummet inför renovering – att riva själv sparar pengar, men kontrollera med hantverkaren som ska fixa med renoveringen så du inte river för mycket
  • Sätta in badkar istället för dusch – kontrollera att badkaret får plats och ställ dit det, svårare än så är det inte. Se dock till att hål efter exempelvis fastmonterade duschkabiner täpps igen för att inte orsaka fuktskador.
  • Installera tvättmaskin – el ska alltid kopplas in av elektriker, men att montera fast tvättmaskinen med rör för avloppsvatten med mera det klarar alla
  • Byta handfat – börja med att stänga av vattnet i badrummet med hjälp av kulventilen, ta bort det gamla handfatet, montera fast det nya och koppla på de nya rören.