Ideella secondhand-butiker ska beskattas

Marknaden för secondhand och vintage har ökat markant den senaste tiden. Vi känner större ansvar att både spara våra slantar och på miljön, men på grund av konkurrens vill nu Skatteverket att ideella secondhandbutiker ska komma att beskattas. 

4333629-empty-brown-leather-walletAtt kedjor som Stadsmissionen och Myrorna finns är det många själar som tackar för. Fler och fler väljer att handla i andrahand både för att ta hand om sina slantar men även för att värna om vår miljö som vi alla måste dra vårt strå till stacken för att hålla i schack. Att man nu kan ta del av i dagensjuridik.se att även ideella organisationer som förut inte behövde momsbeskattas nu ska behöva det. Vi har tidigare skrivit om tankarna kring köp- och sälj, men att konsekvenserna av detta momsbeskattandet ska leda till något positivt är svårt att se framför sig.

25 % sedan årsskiftet

Sedan årsskiftet blev det nu klart att kedjorna ska betala 25 % i skatt och detta har då väckt en stor debatt. Föreningar som nu blivit skyldiga att redovisa moms ombeds nu skynda på att registrera sig och myndigheten hänvisar till Högsta Förvaltningsdomstolen.

För detta finns undantag, och dessa är bland annat att om man har en övervägde del av personalen som arbetar ideellt och som har en öppettid som är kortare än 24 timmar under en vecka.

“Även detta har dock väckt kritik från de ideella föreningar som betalar lön till anställda som arbetar i butikerna.”