Ditt hem är din borg

Att få hemmet tryggt är viktigt för trivseln. Det är viktigt att känna att hemmet är säkert och att man kan sova gott om nätterna – både när man är hemma och när man är bortrest. Se på ditt hem med inbrottstjuvens ögon och fråga dig hur du bäst skulle ta dig in.

Inbrottsskydd blir allt viktigare för att skydda hemmet i semestertider. Om man är bortrest från hemmet i flera veckor, när grannarna också är mycket hemifrån, är det viktigt att se över husets säkerhet och vad man kan göra för att förbättra den. Inbrotten blir allt fräckare, och det är därför bra att se över husets skalskydd. Det syftar till husets fysiska utrustning, som säkerheten hos dörrar och fönster. Ett starkt skalskydd minskar alltid risken för inbrott, och går att delas upp efter tre principer.

  • Avskräckande. Tydliga skyltar om larm och kameror informerar tjuvar om att huset är övervakat.
  • Svårforcerat. Om någon försöker bryta sig in ska det ta så lång tid som möjligt, och vara riktigt fysiskt krävande.
  • Svårforcerat även på utvägen. Om tjuven faktiskt lyckas ta sig in ska det vara så svårt som möjligt att få med sig saker ut. Tjuven ska alltså inte få med sig teven eller andra värdesaker.

Att kombinera ett starkt skalskydd med ett godkänt larm är ett bra sätt att minska risken för inbrott. Nästa steg är att se över känsliga och utsatta dörrar och fönster, som är de öppningar som går att nås från markplan. Till dessa kan man skaffa spärrar eller lås, och låsbart handtag.

Extra säkerhet i semestertider

Inbrottsvågorna tenderar att öka när folk är bortresta. Ett sätt att få ett tryggare närområde och samtidigt förebygga inbrott är att arbeta med grannsamverkan. Få bostaden att se bebodd ut. Häng upp tvätt hos grannen, töm brevlådan och släng dina sopor i grannarnas kompost. Om du är bortrest kan du be grannarna att parkera bilen på din uppfart, och ibland gå in i huset och tända lampor och få huset att se bebott ut. Det mest skrämmande för tjuvar är liv och rörlighet i det område där han eller hon har tänkt bryta sig in. Om man bor i en lägenhet kan man fråga okända personer i trapphuset vad de gör där, för det skadar faktiskt inte att vara nyfiken. Principerna är detsamma i flerfamiljshus som i villor och radhus: om du bor på bottenvåningen bör du se till att säkra fönster och balkongdörrar. Även lägenhetsdörren kan behöva ses över, liksom låset.

Precis som med så mycket annat idag bör du i semestertider tänka över hur du syns i sociala medier. Visst är det härligt att lägga upp bilder på jordgubbar i motljus och en folköl på en skärgårdshäll, men tänk på att hålla det inom en snäv krets. Begränsa din synlighet. Alla behöver inte veta exakt vilka datum du är borta. Den som gör en sökning på ”semester” på Facebook och Twitter kan enkelt hitta användare som har lämnat stan. Lägg inte heller upp bilder på dina värdesaker på nätet. Se istället till att stöldmärka dem för att minska tjuvars intresse, och placera föremålen så att de inte syns utifrån.