Det här med fönster

Idag har vi tema fönster och skriver om allt från byte av dessa till hur man bäst går tillväga när man tvättar sina rutor. Ibland är det nog bra att vända sig till ett fönsterproffs eller två, både när det gäller byta av fönster men även när det gäller rengöringen av rutorna.

bygge fönster husJa, visst är det många som vill byta sina fönster, kanske är det bra att göra det nu snart i så fall, för inte vill man hålla på och byta fönster mitt i vinterkylan. Det som man kan börja med är att läsa på vad för sorts fönster man vill ha. I SvD kan vi läsa att orsakerna till fönsterbyte är alltifrån estetik, energi till ålder på fönsterna. Ett nytt fönster har vidare en livslängd på omkring 40 år, ungefär lika länge som en äger sitt hus från det att en köper det. Det gäller alltså att veta lite om vad för fönster som passar bäst, och kanske är det ett bra tips att ta hjälp av ett proffs på fönster när man själv inte riktigt bemästrar vetenskapen, www.fonsterexperterna.se går det utmärkt väl att både boka ett kostnadsfritt hembesök samt sedan att byta både fönster och dörrar. Spara värme och energi i vinter, samt gör sitt hem mer inbrottssäkert och införskaffa nya fönster, men tänk på att de ska passa husets karaktär och inte bara vara funktionella – estetiken är minst lika viktig!

Hur rengör man en fönsterruta egentligen?

När man sedan har bytt sina rutor, mot nya och förhoppningsvis energisparande samt estetiskt tilltalande varianter, kan det vara nog så bra att ta hand om dessa med kunnig och varsam hand. I GP kan vi läsa att det med fördel bör inhandlas en riktig fönsterskrapa från en städgrossist, kanske med en påläggare med päls som man har vatten på och fönstersåpa utan olja. Tidigare var det många som använde tidningspappar men det rådet är förlegat för det är en annan kemisk sammansättning i pappret nu som inte ger samma rena effekt som det gjorde förr. http://www.dreamstime.com/-image22538433Däremot ättika går att använda för att se ut från sina fönster, särskilt om de är riktigt skitiga till att börja med. Dessa tips hittar vi i en artikel i GP.

I VLT får vi, från experterna Ivan och Marianne, ännu mer tips på fönstertvätt och rengöring utan de där fruktansvärt irriterande ränderna på rutan:

  • Fönstertvätt: Det viktigaste är att tvätta fönstren ordentligt rena.  Ivan och Marianne använder en så kallad påläggare, ett avlångt verktyg med mikrofibrer. De tycker absolut att det är värt att satsa på riktiga verktyg även för hemmaputsaren. Påläggaren doppas ner i hinken med rengöringsmedel, överflödigt vatten kramas ur och sedan gnor de ordentligt över fönstren.
  • Fönsterskrapan: Satsa på en fönsterskrapa där det går att byta ut gummibladet. När det bli ränder på fönstret är det dags att byta. Det går också att prova att vända på bladet en gång eftersom bladet blir slitet på ytan mot fönstret.
  • Rengöringsmedel: Ivan och Marianne använder fönstersåpa som de tycker håller fönstren rena längre. Avsluta med att torka av längs fönsterkanterna med en ren bomullstrasa.

Comments are closed.