Dags för värmepump?

Det finns en rad olika sätt för att spara pengar i en bostad och ett av dess sätt som blir allt mer populär är att installera värmepump eftersom detta är snällt både mot plånboken och mot miljön – men vilken pump är egentligen bäst att köpa och vad ska man tänka på?

energialternativEtt projekt som sparar både pengar och energi är att installera en värmepump i hemmet istället för att ha traditionella element och oljepannor för uppvärmningen. Men på marknaden finns en rad olika värmepumpar att välja bland så det kan vara svårt att veta vilken pump man ska välja att faktiskt installera – men det finns en generell regel som bör följas oavsett om man väljer luft- eller bergvärmepump och det är att köpa en som är anpassad för det svenska klimatet. En Panasonic värmepump hos E-klok är till exempel anpassad för det nordiska klimatet, och passar därför i de flesta hushåll. Självklart finns även andra bra importerade modeller, men risken med dessa är att de inte är lika anpassade för våra klimatförhållanden utan kanske är anpassade för varmare breddgrader, och då fungerar det bra på vår och sommar men mindre bra på vintern, något man kan läsa mer om hos Svenska Dagbladet. Något annat att tänka på vid val av sin värmepump är att det finns olika sorters värmepumpar som fungerar på olika sätt. Därför är det viktigt att du är noga med vad det är du vill att pumpen ska åstadkomma. Vill du bara ha ett komplement till elen och elementen i hemmet är en luftvärmepump ett bra val men vill du att pumpen ska ersätta all annan energi kan det vara en bergvärmepump du ska kika närmare på. Och vill du veta mer om vilka egenskaper respektive pump har är ett tips att spana in tidningen Privata Affärers sammanställning som pekar på både för och nackdelar vilka kan vara bra att känna till innan du köper din pump. Sedan finns självklart både för- och nackdelar med alla pumpar, och det är något som Energimyndigheten listat:

  • Fördelar – billig energi, slipper sotning i skorstenen och det kommer ingen som helst rök oavsett vilken sorts pump du väljer.
  • Nackdelar – kan vara dyrt att köpa och installera, svårt att laga pumpen själv utan experthjälp och vissa pumpar behöver i alla fall el för att fungera.