Bostadskostnader tynger svensken minst

Det är inte många svenskar som upplever att de blir nedtyngda av boendekostnaden, något som många andra länder känner av. Vi får tacka låga räntor och ökad realinkomst.

252766-real-estate-concept-9Att både sälja och köpa nytt just nu ser otroligt lovande ut. Många människor har råd att investera i sitt boende och även få hjälp med husritningar för att förverkliga drömmen om det perfekta boendet. Att även köpa nytt innan maj är något som lockar många då Regeringen nu beslutat att det kommer att bli ett amorteringskrav. Men, det är även tacksamt att köpa nytt då räntan är så låg för att sedan kunna binda den.

Minskade problem med boendekostnader

I en artikel går det att läsa att Statistiska centralbyrån, SCB, har siffror på hur hushållen mår i hela Europa. Siffrorna visar att det är många i Europa som kämpar med boendekostnaderna, medan man i Sverige känner sig lugn. 36 % inom Europa uppger att de känner att boendekostnaderna är något tungt, medan siffrorna för Sverige visar 7 %.

Dock tror många i Sverige att vid nästa undersökning så kommer siffrorna att ha ändrats då räntan kommer att ha gått upp. Så, redan nu finns de mycket man kan tänka på: Tänk på att ha med i beräkningar när man köper bostad om hur mycket man kommer få betala om räntan går upp. Kolla hur hör hyran är, då den inte går att påverka. Fundera ut en plan om vad som händer om du inte har råd att bo kvar. Det kan vara bra att då sälja så tidigt som möjligt för att inte göra en förlustaffär. Se även till att amortera, detta då du betalar tillbaka pengar till dig själv.